Dekowood houtsnippers

Circulaire houtsnippers als veilige speelbodem

Dekowood houtsnippers zijn gemaakt van oude schone pallets, die zijn ingezameld, bewerkt en gekleurd. Deze circulaire houtsnippers vormen de perfecte ondergrond om veilige op te spelen, maar kunnen ook gebruikt worden als onkruidwerende bodembedekking. Duurzaam, voordelig, veilig en onderhoudsarm.

Rubber en kunststofproducten worden vaak gebruikt als ondergrond voor speeltuinen, door bijvoorbeeld basisscholen en gemeenten. Helaas hebben deze materialen een hoge CO2-uitstoot, vooral door productie, en moeten ze over lange afstanden vervoerd worden. Ook moet het materiaal na afschrijving gerecycled worden – een kostbaar proces. Niet zo duurzaam dus! Daarom is er nu Dekowood, houtsnippers gemaakt van oude pallets, van bedrijf BKGroen uit Goor. De gebruikte houtpallets worden lokaal ingezameld, gezeefd en bacterievrij gedroogd. Daarna worden ze 100% milieuvriendelijk gekleurd en zijn ze klaar om als valdempende ondergrond te worden gebruikt! De houtsnippers zijn TÜV-gecertificeerd en conform NEN1177 valondergronden. In tegenstelling tot gewone, onbewerkte houtsnippers, die veelal snel verteren en composteren, heeft Dekowood een langere levensduur. Bovendien wordt Dekowood gedroogd met restwarmte van de warmtecentrale van BKGroen. Dit betekent een lagere CO2-uitstoot in vergelijking met andere producten. Milieuvriendelijker dus!

Naast Dekowood is er door BKGroen ook een variant houtsnipper ontwikkeld, ontstaan uit ingenomen reststromen loof en naaldhout, die als onkruidwerende bodembedekking in tuinen kan worden ingezet. Doordat hierdoor in de zomer grondwater minder snel verdampt, hoeft er minder gesproeid te worden in warme zomers. Bij hevige neerslag zorgen de snippers juist weer voor betere hemelwaterregulering, wat helpt tegen overbelasting van rioleringssystemen. Ook daktuinen kunnen met deze snippers worden voorzien, wat weer isolerend werkt.

De voordelen op een rijtje:

  • Houtsnippers van oude schone pallets
  • Veilige valdemping op speelgrond
  • Lange levensduur en makkelijk aan te vullen
  • Lage aanschafkosten

Meer weten?

Deel deze tip