Bomen planten met je browser

De dag beginnen met het beantwoorden van wat mailtjes, een YouTube-video bekijken, misschien wel een online vergadering – bijna argeloos zijn we urenlang online. De som van al ons internetgebruik? Een enorme bijdrage aan de CO₂-uitstoot: tussen de 2 en 4% van de wereldwijde uitstoot. Om de grootte duidelijk te maken: internetgebruik stoot meer CO₂ uit dan de luchtvaart!

Wil je niet onder een steen gaan leven, maar het internetgedrag binnen je organisatie toch wat vergroenen? De groene, gratis zoekmachine Ecosia plant bomen in ruil voor jouw gesurf!

De duurzame browserextensie Ecosia is beschikbaar voor elke standaard zoekmachine op mobiel en PC, en werkt via de servers van Bing. Uit de opbrengsten van de advertenties die (net als bij Google) tussen de zoekresultaten verschijnen, worden bomen geplant. Tenminste 50% van de winst wordt besteed aan het aanplanten van bomen. Per (grofweg) 45 zoekopdrachten wordt één boom geplant. Ondertussen zijn er al meer dan 122 miljoen bomen aangeplant; het – doorlopende – resultaat wordt getoond op de homepage van Ecosia. De bomen worden over de hele wereld geplant in inmiddels zo’n 15 landen, onder andere in Burkina Faso, Ethiopië, Peru en Spanje. Dit doet Ecosia overigens niet zelf, maar wordt uitgevoerd door dan 20 boomplantprojecten wereldwijd, met partners zoals het Wereld Natuur Fonds en WeForest.

Over de bedrijfsvoering is Ecosia actief transparant: elke maand publiceert de organisatie rapporten met hierin een financieel verslag en een overzicht van het aantal geplante bomen. Erg netjes!

De voordelen op een rijtje:

  • Compenseer het internetgebruik binnen je organisatie zonder te merken
  • Gemakkelijk te downloaden als extensie
  • Eenvoudig uit te rollen als ‘group policy’ door je IT-afdeling
  • Wereldwijd al ruim 120 miljoen bomen geplant

Download de Ecosia-app of installeer de extensie voor je browser. Te lastig? Typ in de zoekbalk van Google ‘ecosia’, druk op de spatiebalk en je zoekt automatisch via Ecosia.

Meer weten?

ecosia bomen planten browser
Deel deze tip