Oreon watergekoeld led

Specifieke LED-belichtingsoplossingen waarbij volledige energieverbruik van de lamp wordt benut en er niet onnodig energie verloren gaat

Ook al wordt deze nieuwe innovatie van Oreon op dit moment alleen toegepast in de glastuinbouw. Wellicht kan het ook andere bedrijven inspireren!

Oreon ontwikkeld namelijk watergekoelde LED grow lights voor de glastuinbouw.Daarmee biedt het bedrijf telers specifieke LED-belichtingsoplossingen om de groei en kwaliteit van het gewas te optimaliseren. 

De unieke, actieve waterkoelingstechnologie voert de warmte, afkomstig van de LED-lampen, weg uit de kas.

Door het gebruik van een warmtewisselaar kan deze gewonnen energie op een later moment worden ingezet om bijvoorbeeld de kas of het gietwater voor de planten op te warmen. Dit resulteert in een duurzame oplossing: het volledige energieverbruik van de lamp wordt benut en er gaat niet onnodig energie verloren.

Naast een hogere efficiëntie (3,4 vs. 1,7 μMol/J) van LED ten opzichte van HPS en de besparing op het energieverbruik, kan watergekoelde LED-verlichting een bijdrage leveren aan de besparing van CO2-uitstoot in de glastuinbouw. De waterkoeling zorgt er voor dat telers volledige controle krijgen over het klimaat in de kas: licht en warmte zijn onafhankelijk van elkaar te sturen. Doordat de warmte, afkomstig van de LED-lampen direct wordt weggevoerd, warmt de kas aanzienlijk minder op en hoeven telers niet te luchten en gaat er dus geen CO2 verloren.

Meer weten?

Deel deze tip