Dubbel ruimtegebruik door carport met zonnepanelen

Bij Solarfields geloven ze dat ze de wereld kunnen verbeteren met duurzame energie. Meer groene stroom, minder CO2-uitstoot en een mooie opbrengst voor de locatie-eigenaar. Soms is het als bedrijf niet altijd even gemakkelijk om de ruimte te vinden – letterlijk – voor de verduurzaming die je zou willen. Daarom ontwikkelt, bouwt en beheert Solarfields, samen met grondeigenaren en coöperaties grootschalige zonneprojecten met innovatieve inslag. Dit doen ze op grond, dak en boven parkeerterreinen. Een mooi voorbeeld van Solarfields: de Solar Carport in Biddinghuizen.


De organisatie van popfestival Lowlands is al jaren bezig om het festival te verduurzamen. Het energieverbruik blijft hierbij een uitdaging. Per Lowlands-editie wordt circa 300.000 kWh elektriciteit verbruikt. Bijna alle elektriciteit wordt op dit moment opgewekt door generatoren. Met de aanleg van de solar carport van Solarfields – een parkeerterrein met zonnepanelen als overkapping – maakt het festival een enorme verduurzamingsslag.

Het oppervlakte van het duurzame parkeerterrein beslaat in totaal 35 hectare en biedt daarmee ruimte voor 15.000 auto’s. Met behulp van 90.000 zonnepanelen levert het systeem een vermogen van 35 MWp, wat betekent dat straks zo’n 10.000 huishoudens van groene stroom kunnen worden voorzien. Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van zo’n 100 festivalweekenden per jaar. De solar carport blijft permanent op deze locatie staan.

Door de solar carport parkeren bezoekers straks overdekt én levert het parkeerterrein tegelijkertijd duurzame energie op. Een belangrijk aspect waar bij het ontwerp van de carport rekening mee is gehouden, is dat er geen capaciteit voor auto’s verloren gaat. Een perfect voorbeeld van dubbel ruimtegebruik.

De voordelen op een rijtje:

  • Dubbel ruimtegebruik: parkeerterrein met zonnepanelen als overkapping
  • Geen capaciteit voor auto’s verloren
  • Overdekt parkeren fijner voor bezoekers


Meer weten?

Deel deze tip