The Great Bubble Barrier

Afvangsysteem voor plastic
De oplossing om plastic vervuiling in rivier te voorkomen

Ieder jaar belandt er meer dan 8 miljard kilo plastic afval in zee waarvan 60-80% via rivieren. The Great Bubble Barrier heeft een technologie ontwikkeld die plastic door middel van bubbels in rivieren kan afvangen. De Bubble Barrier is een bellenscherm met een opvangsysteem. Het bellenscherm wordt gecreëerd door lucht door een geperforeerde buis te pompen, die op de bodem van een rivier ligt. Dit bellenscherm zorgt voor een opwaartse stroming, die afval naar de oppervlakte voert. Door het bellenscherm diagonaal in de waterweg te plaatsen, wordt er slim gebruik gemaakt van de natuurlijke stroming van de rivier. Het afval wordt hierdoor naar het opvangsysteem aan de oever gedreven, waar het wordt opgeslagen en uit het water wordt verwijderd.

De Bubble Barrier is een duurzaam systeem dat vis-vriendelijk is, schepen niet hindert en de gehele breedte en diepte van een rivier beslaat. Tijdens de eerste pilot, een 180 meter lange Bubble Barrier in de IJssel, is aangetoond dat de Bubble Barrier in staat is 86% van het testmateriaal af te vangen. In november 2019 is de eerste meerjarige Bubble Barrier ter afvang van plastic ter wereld geplaatst in Amsterdam.

 The Great Bubble Barrier’s missie is om plastic in rivieren af te vangen, de vangst in kaart te brengen en het bewustzijn rondom plasticvervuiling te vergroten. En biedt een oplossing die de hoeveelheid plastic die in zee terechtkomt, vermindert. Het doel is om ook de rivieren in jouw stad of regio schoon te krijgen en het wereldwijde ecosysteem te beschermen tegen plasticvervuiling.

De voordelen op een rijtje:

  • Afvang van plastic
  • Visvriendelijk
  • Schipvriendelijk
  • Schone rivier
  • Bescherming ecosysteem
  • Bewustzijn verhogen rondom plastic vervuiling

Meer weten?

Deel deze tip