Bio-materiaal van Hollands olifantsgras

Vibers is gemaakt van olifantsgras van Hollandse bodem en te gebruiken als karton-, plastic- of betonalternatief in bijvoorbeeld make-upverpakkingen, plaatmateriaal, wenskaarten, plantpotten of straatmeubilair. En is daarmee dé oplossing voor milieuvervuilende producten en grondstoffen. Innoveer jij mee?

Vibers heeft een techniek ontwikkeld om van olifantsgras een heel fijne, homogene hightech vezel te maken. Deze vezel verwerken ze in verschillende producten: papier en karton, bio-plastic en bio-beton. Door het toevoegen van deze vezel wordt COvastgelegd in het product en verlaag je direct de ecologische footprint van je product. Olifantsgras is namelijk een bijzondere plant: het neemt wel vier keer zoveel COop als een vergelijkbaar perceel met bomen, groeit op marginale grond zonder mest of bestrijdingsmiddelen en heeft weinig water nodig.

Als bedrijf kan je dus een grote impact hebben om de wereld om je heen door het vervangen van traditionele producten door een Vibers-product. Een Vibers-product is duidelijk te herkennen door de mooie, natuurlijke uitstraling door de zichtbare olifantsgrasvezel. Het product is bio-based en recyclebaar. Vrijwel voor elk materiaal biedt deze vezel een alternatief. Zo kan je bij de categorie Vibers-papier en -karton denken aan wenskaarten, notitieboekjes, je bedrijfshuisstijl of duurzaamheidsverslag, maar zeker ook aan luxe verpakkingen en het etiket op je parfum- of wijnfles.

Het Vibers-bioplastic is verkrijgbaar als een granulaatkorrel voor spuitgieten. Daar kunnen ‘plantaardige’ plantpotten van worden gemaakt, maar bijvoorbeeld ook stijlvolle make-upverpakkingen of zelfs modulaire display-systemen. Vibers-bioplastics er ook als plaatmateriaal en folie voor thermovormen. Het dikkere plaatmateriaal is goed te bedrukken; heel geschikt dus als POS-materiaal of voor indoor signing. Een circulair proces: van de indoor signing kan Vibers weer nieuwe signing plates maken.

Vibers bio-beton is verkrijgbaar als mix voor objecten in de openbare ruimte, zoals straatmeubilair en als mix voor ultralichte toepassingen, zoals akoestische panelen en geluidswanden. 

De voordelen op een rijtje:

  • Olifantsgras lokaal geteeld op braakliggend terrein dat niet gebruikt wordt voor voedsel
  • Legt 30 ton CO2 per hectare per jaar vast
  • Laag vochtigheidspercentage; gelijk geschikt voor processing zonder drogen en chemische bewerking
  • Geschikt voor productie van hightech duurzame materialen
  • Sfeervolle, natuurlijke productuitstraling
  • Geen bestrijdingsmiddelen nodig bij de teelt
  • Geen irrigatie nodig; regenwater is voldoende

Meer weten?

Deel deze tip