Adopteer een kerstboom

Jaarlijks belanden miljoenen kerstbomen in de verbrandingsoven. Zonde én onnodig! Er zijn tal van initiatieven om op een duurzamere manier een kerstboom in huis te halen. Adopteer Een Kerstboom is er één van.

Hoe werkt het adopteren van een kerstboom?

In Leusden worden biologische mini kerstboompjes aangeplant, die na 5 jaar geadopteerd kunnen worden. Je koopt dus geen kerstboom, maar adopteert/huurt er een en levert hem na Kerst weer in. Vervolgens wordt de boom goed verzorgd door kwekers in biologische kwekerijen. En zodra de decemberdagen aanbreken, kun je je eigen boom weer ophalen. Zo gaan de kerstbomen meerdere jaren mee. Op veertien locaties in Nederland kun je de kerstbomen ophalen.

Natuurlijke groei

Wegwerpkerstbomen worden vaak opgekweekt met chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en hormonen om de groei te versnellen of juist af te nemen. Deze middelen komen in de bodem terecht en benadelen de bodemcultuur en de leefomgeving zeer ernstig. De kerstbomen van Adopteer Een Kerstboom worden aangeplant zonder deze middelen.

Grappige momenten met je eigen boom

Elke boom heeft een eigen unieke nummer. Sommige mensen nemen elk jaar dezelfde boom mee naar huis en hebben de boom een eigen naam gegeven. “Daar is onze Herman weer!”, wordt er dan geroepen als ze de boom ophalen. Of soms herkennen mensen hun boom al van verre, door bijvoorbeeld een afwijkende piek. Zo levert het elk jaar weer grappige momenten op.

De voordelen op een rijtje:

  • Voorkomen dat kerstbomen onnodig worden verbrand: de CO₂ blijft in de boom opgeslagen en belandt dus niet in de lucht
  • Gaat de weggooicultuur tegen
  • Je krijgt een binding met je boom
  • Leuk voor kinderen: de boom groeit met ze mee!

Meer weten?

Deel deze tip