FollowThis is een vereniging van zo’n 8.000 aandeelhouders die de oliemaatschappijen willen verduurzamen. Tijdens aandeelhoudersvergaderingen dient FollowThis resoluties in waarin het de oliebedrijven oproept om hun emissiedoelen in lijn te brengen met het Parijs Klimaatakkoord.

Hoe begon het?

Tot grote frustratie lukte het Mark van Baal niet als journalist om grote oliebedrijven te verduurzamen. Als hij aandeelhouder werd kon hij de bedrijven wel veranderen, dacht hij. Om een resolutie in te dienen heb je voor minimaal 5 miljoen aan aandelen nodig. Hij overtuigde grote aandeelhouders om bij te dragen aan het idee om te verduurzamen en lanceerde een website waar iedereen voor zo’n dertig euro een aandeel kon kopen.

FollowThis was geboren en vanaf dat moment nam hij actief deel aan de aandeelhoudersvergaderingen.

Resultaat tot nu toe

FollowThis heeft al in meerdere internationale vergaderingen de thema’s klimaat en de klimaatdoelen op de agenda gezet. Mark van Baal ziet dat de aandeelhouders in de gaten hebben dat er echt iets aan de hand is en bang zijn dat hun miljarden in gevaar zijn. Zo werd er in 2021 een resolutie aangenomen bij een groot Amerikaans oliebedrijf. Maar liefst 58% van de aandeelhouders stemde voor. Dit bedrijf moet nu zijn emissies reduceren. Op deze manier wil FollowThis van binnenuit de olie-industrie een duurzame koers laten varen.

Hoe kun je meedoen?

Op de website follow-this.org kun je doneren of een aandeel kopen. Zo kun je met een klein bedrag bijdragen aan een grote beweging.

 

De voordelen op een rijtje:

  • Door een klein bedrag aan iets groots bijdragen
  • Zonder actief deel te nemen aan de aandeelhoudersvergaderingen toch een stem hebben
  • De olie-industrie van binnenuit veranderen

 

Meer weten?

Deel deze tip