Voedzame haverproducten met een minimale belasting op het milieu

Oatly ken je misschien van de opvallende reclameborden (‘Hey cyclist, we made this for…Okay, later is cool.’), maar ze zijn niet alleen op de straat zichtbaar aanwezig; de Zweedse haverdrankproducent heeft ondertussen ook in heel wat supermarkten een vaste plek veroverd.

Nu is de ontwikkeling van een plantaardige vorm van melk, gebaseerd op haver, momenteel niet een al te gek idee, maar toen Oatly zo’n dertig jaar geleden begon met het produceren van een voedzaam, vloeibaar haverproduct voor mensen die koemelk niet lekker of om andere redenen niet geschikt voor gebruik vonden, was dat niet het geval. Gelukkig is dat inmiddels omgeslagen, want haverdrank is niet alleen heel lekker, maar ook nog eens super duurzaam. Zo is de uitstoot van haverdrank gemiddeld zo’n 75% lager dan die van koemelk, en verminder je de CO2-uitstoot van je koffie dus enorm door koemelk te vervangen door haverdrank.  

Naast allerlei varianten haverdrank, zoals de Barista editie, de Cacao versie en Sinaasappel-Mango smaak, heeft Oatly inmiddels ook plantaardige vervangers van klassieke zuivelproducten zoals crème fraîche (Haver Fraiche), kookroom (Haver Cuisine) en smeerkaas (Haverspread) ontwikkeld. Zo lijken ze te slagen in hun missie om mensen te helpen om gezonder te leven en beter te eten zonder de aarde daarbij roekeloos te belasten, en proberen ze andere bedrijven aan te sporen om transparanter over duurzaamheid te zijn. Zelf hebben ze op hun website een kopie van hun meest recente Duurzaamheidsrapport staan – openlijk toegankelijk voor iedereen.

De voordelen van Oatly op een rijtje:

  • Divers aanbod van plantaardige haverproducten
  • Duurzaam én smaakvol alternatief voor zuivel
  • Geschikt voor in de keuken, in de koffie, en bij het ontbijt
  • Te koop in de reguliere supermarkten

Meer weten?

Deel deze tip