Flessen en babyvoeding

De duurzaamste en gezondste zuigelingenvoeding is natuurlijk borstvoeding. Soms lukt het niet om borstvoeding te geven of wil je dit niet geven. Gelukkig zijn er dan genoeg duurzame alternatieven waardoor je baby alle gezonde voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt. Daarnaast heb je ook duurzame voedingsflessen!

Biologisch
Als eerste tip kan ik je meegeven dat biologische flesvoeding beter is voor baby én voor het milieu. Aan alle zwangeren wordt het ook geadviseerd om zo veel mogelijk biologisch voedsel te consumeren tijdens de zwangerschap. Dit betekent namelijk dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest in de voeding zit. Daarnaast bevat biologische voeding meer mineralen, vitaminen en anti-oxidanten en zitten er geen genetisch gemodificeerde ingrediënten en conserveringsmiddelen in biologische flesvoeding. 
Je kunt babyvoeding op basis van koemelk en geitenmelk kiezen. Er is weinig verschil tussen deze twee soorten. Ze bevatten allebei de benodigde hoeveelheid voedingsstoffen.

Veganistische babyvoeding
Eet je zelf veganistisch en wil je dit ook vanaf geboorte toepassen op het dieet van je baby of is je baby allergisch voor koe- en of geitenmelk? Dan kun je prima veganistische zuigelingenvoeding gebruiken! Bijvoorbeeld de flesvoeding van Bébé M en Novarice zijn op basis van rijst en een gezond alternatief voor niet vegan babyvoeding. 

Duurzame flessen
In de zoektocht naar duurzame flesvoeding kun je het materiaal van de fles ook meenemen. Hier bespreek ik flessen die gemaakt zijn van plastic, glas, en rvs.

Plastic flessen zijn af te raden. Allereerste omdat je baby hierdoor micro- en nanoplastics binnenkrijgt. Ten tweede omdat plastic flessen sneller doffer worden en krasjes krijgen en ze daardoor minder lang mee gaan. 
Glazen flessen zijn een fantastisch alternatief voor plastic flessen. Ze zijn makkelijk schoon te maken, veel duurzamer (glas kan je immers altijd blijven recyclen), verkleuren niet en je baby krijgt hierdoor geen schadelijke stoffen binnen. Deze flessen zijn net iets duurder bij aanschaf, maar dit haal je er makkelijk uit aangezien je deze langer kunt gebruiken dan een plastic fles. Glazen flessen zijn iets zwaarder, maar ook dit hoeft niet erg te zijn.
RVS – flessen zijn ook duurzaam. Ze kunnen tegen een stootje en zijn lichter dan de glazen fles. Ook kunnen de flessen van RVS makkelijk worden schoongemaakt en hebben ze een lange levensduur. 

Een merk dat glazen babyflessen verkoopt is onder andere Hevea. Een merk dat babyflessen van RVS verkoopt is onder andere Pura.