Duurzame spenen

Toen ik zwanger was schreef ik me in voor allerlei gratis babyboxen. Van de Etos, OudervanNu, etc. In deze boxen zaten vooral niet-duurzame producten. Zo zat er ook een speen in gemaakt van synthetisch rubber (uit aardolie). Dat kan anders dacht ik zo! Vandaar dat ik jullie in deze babyblogs meeneem in de wereld van duurzame babyproducten. Hier vertel ik over duurzame spenen.

Een speen gemaakt van natuurrubber is een goede en duurzame keuze. Het materiaal komt van een natuurlijke bron en is biologisch afbreekbaar. Zo heb je het Nederlandse bedrijf Dupini waar de spenen met de hand gemaakt worden in Italië. Meer weten over deze speen? Meer weten over de Dupini speen en hoe dit bedrijf is ontstaan? Lees meer

Niet te lang spenen
Het duurzaamste is natuurlijk om zo min mogelijk spenen aan te hoeven schaffen. En nou zijn spenen echt van die dingen die gemakkelijk kwijt raken. Dit kun je (proberen) te voorkomen door een speenkoord te maken en deze bijvoorbeeld vast te maken aan de kinderwagen.

Daarnaast kun je proberen om je kind niet te lang een speen te laten gebruiken. Van 0 tot 1,5 jaar hebben kinderen een sterke zuigbehoefte en is zuigen een manier om tot rust te komen. Als een kind de peuterleeftijd bereikt eet hij/zij met de pot mee en is een speen niet meer nodig. 

Het is niet makkelijk om je kindje te laten stoppen met een speen, zeker als de speen een soort veilige haven is. Gelukkig zijn er allerlei kinderboekjes die je als ouder kunnen helpen hiermee, zoals deze twee: