Duurzame sociale initiatieven

Duurzaam leven en het helpen van mensen die krap bij kas zitten vallen vaak samen. Er zijn in Nederland al veel organisaties die deze twee doelstellingen hebben gecombineerd. Het tegengaan van verspilling en tegelijkertijd mensen die financieel krap zitten uit de brand helpen is een super waardevolle combinatie. Wij hebben een aantal Nederlandse duurzame sociale initiatieven verzameld. Zo kun je hier inspiratie uit halen, deze organisaties steunen en nadenken over wat je zelf zou kunnen bijdragen in je eigen buurt.

1. Stichting Vers & Vrij

De Haagse stichting Vers & Vrij vult dagelijks koelkastjes met voedsel dat gered wordt van de vuilnisbak. Nederlanders verspillen per jaar 2,5 miljoen euro aan voedsel. Initiatiefnemers Arna en Pieternel willen hier iets aan doen en tegelijkertijd mensen uit de buurt die (tijdelijk) in in zwaar weer zitten helpen met een gratis verse maaltijd.

Iedere dag gaan er vrijwilligers langs bij winkels en horecagelegenheden om restanten van versproducten op te halen. Ze verdelen deze in bakjes die geseald worden en in de koelkast gezet. Iedereen die het financieel zwaar heeft, mag een verse maaltijd uit deze koelkast pakken. Zo slaat Vers & Vrij een brug tussen voedselverspilling en armoede.

Daarnaast verkopen ze producten die gemaakt zijn van de reststromen van brood en chocolade. Zo verkopen ze Rozenbottelbrood bier en Bonte Bonnetjes chocolade. Alle opbrengsten van de verkoop gaan weer terug de stichting in. Steun Vers & Vrij door te doneren of een product te kopen! Kijk op versenvrij.nl

2. Krijg de kleertjes

Is je kind alweer uit zijn nieuwe kleren gegroeid? Of ligt je huis vol verwaarloosd speelgoed? Dan biedt Krijg de Kleertjes een oplossing. Via hun website kun je gemakkelijk je oude kinderkleertjes en speelgoed ruilen. Je kunt er spullen krijgen en spullen geven. Ook zijn er verschillende ruilpunten in heel Nederland waar je heen kan gaan om direct te ruilen.

Krijg de Kleertjes is een initiatief van vriendinnen die onderling kleertjes ruilden. Ze merkten allemaal dat de kinderen heel snel groeien, maar hun spullen niet. Als ouder ben je dus steeds bezig met het uitmesten van kasten. Wat doe je met je goede, maar te kleine kinderkleding? Of met dat leuke speeltje? Op dit moment zijn er overal in Nederland ruilpunten en heeft Krijg de Kleertjes al meer dan 5.000 leden. Fijn voor de portemonnee en goed voor het klimaat! Check hun website om te beginnen met ruilen.

3. Too Good to Go

Iedere dag wordt er heerlijk eten verspild bij restaurants, hotels, supermarkten, bakkers en producenten omdat het niet op tijd verkocht kan worden. Too Good To Go gaat deze verspilling tegen door boxen met overgebleven voedsel voor een scherpe prijs te verkopen via hun app.

Je kan je als ondernemer ook gemakkelijk aanmelden om je overschot te verkopen. Voor consumenten is het een super handige manier om een goedkope box met voedsel te ontvangen en mee te helpen om voedselverspilling tegen te gaan.

Too Good To Go is inmiddels al erg groot binnen Nederland en in bijna elke gemeente doen er ondernemingen en consumenten mee. Kijk eens op de website en download de app!

4. Ketting Kleding Ruil

Tijdens de corona-lockdown ontstond bij een groepje vrouwen uit Amsterdam-Noord de Ketting Kledingruil als duurzaam alternatief voor het kopen van nieuwe kleding. Per woonplaats vormt een tiental adressen een logische route; een ketting waarin jij een schakel kan worden. Een aantal tassen met kleding rouleert op de route. Komt er een tas bij je langs? Pak daar wat leuks uit en stop er wat moois in terug. Daarna breng je de tas weer naar het volgende adres in de ketting. Zo kun je gratis aan ‘nieuwe’ kledingitems komen en iemand anders blij maken met de kleding die je niet meer draagt.

ketting kledingruil duurzaam

5. BuurtBuik

Stichting BuurtBuik bereidt dagelijks op 12 locaties in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam gratis en gezonde maaltijden van gered voedsel uit supermarkten, winkels en restaurants. Heb je behoefte aan gezelschap, zit je even krap bij de kas of wil je graag je buren ontmoeten? Iedereen is welkom! Vrijwilligers van BuurtBuik halen het eten op bij lokale leveranciers en koken er een lekkere maaltijd van. Naast lekker eten draait BuurtBuik ook om gezelligheid. Wil je ook een keer mee-eten of mee-helpen lees dan hier meer op de website.

6. Foodello

Veel producten uit de supermarkt worden weggegooid omdat de houdbaarheidsdatum dichterbij komt, het product uit het assortiment gaat of omdat er een drukfout op de verpakking staat. De website Foodello pakt dit probleem aan en verkoopt deze producten in bulk en tegen fikse kortingen tot wel 90%. Zo wordt er minder voedsel verspild en kun je flink besparen op producten die lang houdbaar blijven. Je kan gemakkelijk online bestellen en het wordt thuis geleverd met PostNL. Check hier de website van Foodello.