Hoe begin je met consuminderen?

Wil jij duurzamer consumeren en zo je impact op het klimaat verminderen? Dan is deze gids voor jou. Wij helpen je consuminderen!

Veel dingen die we kopen hebben we eigenlijk maar af en toe, of voor een beperkte periode nodig. Ook gooien we vaak spullen onnodig vroeg weg om dan meteen nieuwe spullen te kopen. Dit betekent dat we meer consumeren dan zou hoeven. Daarmee wordt er dus ook te veel geproduceerd, en geef jij ook nog eens vaak te veel geld uit. Om dat te voorkomen, helpen wij jou om duurzamer te consumeren, en zo tegelijk geld te besparen en klimaatvervuiling tegen te gaan!

Met het delen, lenen, repareren of tweedehands kopen van producten kun jij ervoor zorgen dat je spullen optimaal worden benut. Zo consumeer je duurzamer. Voor elk van deze vormen van duurzame consumptie vind je hieronder een aantal innovatieve tips.

Delen

Zonnepanelen Delen 

Wil jij graag je eigen groene stroom opwekken, maar heb hier niet genoeg ruimte voor op je dak of in je tuin? Dan kun je nu ook je zonnepanelen delen met anderen. Deze worden bijvoorbeeld geplaatst op voetbalstadions of scholen, of in ander gebied waar nog ruimte is.

Lees meer >>> 

SnappCar

Gebruik jij je auto niet vaak, of heb jij geen auto maar er wel af en toe een nodig? Dan is SnappCar perfect voor jou! Hier kun je online de auto van andere gebruikers lenen tegen een vergoeding. Zo voorkom je dat je auto te lang ongebruikt stil staat. Hiermee kan je veel geld besparen omdat je als auto-eigenaar geld verdient wanneer je jouw auto niet gebruikt. En als huurder hoef je geen nieuwe auto aan te schaffen. Ook zorg je ervoor dat er veel minder auto’s geproduceerd worden. Daarnaast is SnappCar ook nog extra voordelig, aangezien een auto regelen via SnappCar meestal 30-50 procent goedkoper is dan bij een autoverhuurbedrijf.

Lees meer >>>

Babyloop

Bij Babyloop kun je babyspullen leasen, en zo tot 70% minder geld uitgeven terwijl je een duurzamere keuze maakt. Babyloop biedt babyspullen aan die je maar tijdelijk hoeft te gebruiken, en die normaal heel duur zijn en vaak veel ruimte innemen.

Lees meer >>>

Lenen

Masterpiece

Als je voor een speciale gelegenheid mooie designerkleding wil dragen maar deze niet direct wil aanschaffen dan kun je bij Masterpiece terecht. Je kan bij Masterpiece eenmalig iets lenen, of een abonnement nemen en kleding voor een langere tijd dragen. Zo heb je toch het gevoel van nieuwe kleding!

Lees meer >>>

Lena’s modebibliotheek

Lena’s modebibliotheek geeft je diverse opties om duurzaam kleding te kopen. Zo biedt ze vintage kleding, nieuwe duurzaam geproduceerde kleding, en zelfs de mogelijkheid om kleding te lenen.

Lees meer >>>

Peerby

Via dit platform kan je alle soorten spullen lenen of huren van mensen die bij jou in de buurt wonen. Zo bespaar je geld omdat je veel spullen niet zelf hoeft te kopen en verminder je jouw consumptie. Ook kan je iemand anders heel blij maken of een beetje bijverdienen door spullen die je zelf niet vaak gebruikt te lenen of verhuren aan anderen.

Lees meer >>>

Repareren

Naaierij

Bij dit duurzame naaiatelier in Den Haag kun je kleding op een creatieve manier laten repareren, of naailessen volgen zodat je het zelf kan! Daarnaast verkoopt de Naaierij ook handgemaakte kleding die op duurzame wijze is geproduceerd, en vintage kleding. De perfecte optie voor duurzame kleding dus!

Lees meer >>>

Repair Café 

Veel mensen gooien spullen weg waar eigenlijk maar heel weinig mis mee is. Bij een Repair Café kun je je spullen repareren met gereedschap dat gratis beschikbaar is. Ook kan je met medewerkers en andere bezoekers je kennis over het repareren van spullen delen. Zo leer je hoe je langer van je spullen gebruik kunt maken, en draag je bij aan het duurzamer maken van onze samenleving. Repair Café heeft honderden vestingen in Nederland en België, dus ook vast bij jou in de buurt!

Lees meer >>>

iFixit

Heb jij een elektrisch apparaat dat kapot is, en weet je niet hoe je het moet repareren of mis je misschien een onderdeel? Dan kan je bij iFixit terecht voor een handleiding of ontbrekend onderdeel. Je kan ook op het iFixit forum andere mensen om advies vragen. Door je apparaat niet vroegtijdig weg te gooien voorkom je dat je onnodig een nieuw product aanschaft!

Lees meer >>>

Tweedehands

Vinted

Als jij graag goedkoop tweedehands kleding wil kopen, of nog veel kleding hebt liggen die je niet meer draagt, dan is Vinted perfect voor jou! Met meer dan 20 miljoen geregistreerde gebruikers kun je alle soorten kleding vinden, en altijd een koper vinden voor jouw kleding.

Lees meer over kledingruilen >>>

Ketting Kledingruil

Ketting kledingruil verbindt buurtbewoners in een spreekwoordelijke ketting die ze kunnen gebruiken om kleding te ruilen. Als je deelneemt aan zo’n ketting, word je onderdeel van een route waarover een aantal tassen met kleding rouleren. Daar kan je dan een kledingstuk uit nemen en ook weer wat anders terug stoppen voor volgende in de ketting.

Lees meer >>>

Lokale vintagewinkel of kringloopwinkel

In bijna elke regio in Nederland vind je wel een vintage of kringloopwinkel. Hier kan je alle soorten originele spullen vinden voor een fractie van de originele prijs. Ook kun je vaak je eigen spullen verkopen of weggeven, en zo iemand anders heel blij maken met iets wat jij niet meer gebruikt.

Ikea inruilservice

Ook Ikea maakt het ruilen en tweedehands kopen van spullen mogelijk. Bij de inruil service van Ikea kan je oude meubels inleveren in ruil voor een voucher, deze kun je daarna uitgeven aan nieuwe of tweedehands Ikea spullen.

Lees meer >>>

Mocht je nog initiatieven voor duurzame consumptie kennen die niet op onze website staan, neem dan vooral contact met ons op om deze met ons te delen!