Duurzaam een feestje vieren

Feest! Een goede aankleding voor een feestje/verjaardag is natuurlijk nodig om het tot een succes te maken. Maar alle plastic wegwerp versieringen zijn natuurlijk niet meer van deze tijd. Met welke duurzame versieringen kun je je woonkamer aankleden? Hierbij geldt eigenlijk een belangrijke ‘regel’: geen wegwerp. Zo heb je een goede reden om nog een keer een feestje te geven😉 Bij onder andere Dille en Kamille kun je veel duurzame feestartikelen vinden. 

transparent-party-9

Slingers 
Slingers van textiel zijn herbruikbaar. Je kunt ze gewoon wassen als ze vies worden en raken minder makkelijk in de war dan plastic of papieren slingers. Te koop bij bijvoorbeeld de Hema of Dille en Kamille. Of bekijk deze vlaggenlijnen van L.A.P. Atelier, gemaakt van de reststoffen van de gordijnen van A House of Happiness!

Kaarsjes 
Kaarsen zijn vaak gemaakt van paraffine, een product van aardolie. Niet duurzaam dus. De kaarsen van Brassicandles zijn gemaakt van koolzaadwas en zijn dus niet alleen volledig biologisch afbreekbaar, maar ook plantaardig! 

Tafelkleden 
Een stoffen tafelkleed is natuurlijk makkelijk te wassen (raadpleeg Oma Weet Raad voor slimme tips om vlekken te verwijderen). Daarnaast geeft een stoffen, gekleurd tafelkleed veel sfeer!  

Ballonnen 
De meeste ballonnen zijn gemaakt van latex, een natuurlijk product dat gewonnen wordt uit de rubberboom. Dit is biologisch afbreekbaar. Er is veel onderzoek gedaan naar het gevaar van ballonnen bij dieren. Veel dieren (voornamelijk vogels) sterven doordat ze de nog niet verteerde resten van ballonnen eten. Daarom is het belangrijk om ballonnen weg te gooien en niet buiten te laten liggen.

Bestek/servies 
Voor een feestje denk je vaak snel aan wegwerpbestek. Dit gebruik je natuurlijk maar 1 keer en dat is zonde. Daarom kun je beter herbruikbaar picknick servies gebruiken. Een goed en fijn alternatief voor stenen servies is servies van emaille. Dit is licht, sterk, makkelijk af te wassen en gaat hartstikke lang mee. Mocht je toch wegwerp bestek willen gebruiken, kies dan voor de kartonnen varianten. Die van bamboe lijken duurzaam, maar deze bevat vaak een lijmmiddel dat schadelijk kan zijn voor je gezondheid.  
 
Servetten 
Mooie linnen of biologisch katoenen servetten zien er heel feestelijk uit! Met een lintje en een kaartje waar je de naam van je gast op kunt schrijven.
 
Confetti 
Plastic confetti belast het milieu, van rijstkorrels krijgen vogels last, en door rozenblaadjes kun je uitglijden. Bladconfetti heeft daarom een geweldig alternatief dat geen enkele hinder ondervindt. Bladconfetti is binnen 5 dagen volledig gecomposteerd.  

Het feest kan beginnen!

bladconfetti_twist