Brassicandles

Biologisch afbreekbare kaarsen van koolzaadwas

Een kaarsje branden geeft altijd gezelligheid. In elk jaargetijde zorgt dat vlammetje voor een warme en huiselijke sfeer. 

Hoe fijn is het dat er nu ook plantaardige kaarsen worden gemaakt want dat is nog niet vanzelfsprekend. De meeste kaarsen die verkocht worden zijn gemaakt van paraffine, een restproduct van aardolie.

Naast de productie voor koolzaadolie en -was is de koolzaadplant een goede bodemverbeteraar in wisselteelt en verrijkt het de grondstructuur door humusvorming, waarna volgende oogsten een betere opbrengst hebben. Bovendien is koolzaad bevorderlijk voor de biodiversiteit, de bloemen worden druk bezocht door bijen en andere insecten.

In een klein atelier in Drenthe worden de BrassiCandles met de hand gemaakt en gegoten, in verschillende vormen en maten. Brassica napus ssp. oleifera is de Latijnse naam voor de koolzaadplant en tevens de inspiratie voor de bedrijfsnaam.

De energie voor de productie is afkomstig van eigen zonnepanelen en winddelen. Groener gaat het niet worden. 

De basis is koolzaadwas, afkomstig van koolzaad dat Europa, zelfs in Nederland, wordt verbouwd. De olie uit deze zaden wordt verwerkt voor consumptie, maar ook voor kaarsenwas; een relatief nieuwe en bovenal natuurlijke wassoort voor kaarsen. Hierdoor zijn de kaarsen volledig biologisch afbreekbaar en kunnen de restjes gewoon in de biobak.  

In de kaarsen van BrassiCandles zit geen bijenwas, paraffine, palmwas of sojawas. De kleur van koolzaadwas is crème-wit en de geur is neutraal. Koolzaadwas bevat geen genetisch gemanipuleerde of giftige stoffen.

De voordelen op een rijtje:

  • Biologisch afbreekbare kaarsen in verschillende vormen en maten
  • Kleinschalige onderneming
  • Gemaakt van lokaal verbouwd koolzaad
  • Vegan-friendly; geen bijenwas
  • Gemaakt met groene energie; zon en wind.
  • Verpakkingen veelal van hergebruikte materialen.

Meer weten?

Deel deze tip
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin