Beat The Microbead-App

Check jouw verzorgingsproduct op microplastics

Al jaren voert de PlasticSoup Foundation campagne tegen microplastics. Eén van hun campagnes gaat nu de strijd aan met microplastics door middel van een handige app voor consumenten: de Beat The Microbead-App!

In heel veel verzorgingsproducten, zoals gezichtscrème en lippenstift, zitten minuscule stukjes plastic. Deze microplastics, die je met het blote oog niet of nauwelijks kunt zien, komen via ons doucheputje in het rioolstelsel terecht. Ze zijn zo klein dat ze door de filters van waterzuiveringsinstallaties heen glippen en in rivieren en oceanen terechtkomen, waar ze onderdeel worden van de plastic soep. Zeedieren krijgen microplastics binnen; via de voedselketen belanden ze weer op ons bord. 

Uit recent onderzoek is gebleken dat er veel meer soorten plastics aan verzorgingsproducten worden toegevoegd dan tot nu toe werd gedacht. Sommige microplastics worden nu door ‘bio-based’ materiaal vervangen, terwijl ook dit niet afbreekt in water. Voor consumenten wordt het zo wel héél erg lastig om een plasticvrije keuze te maken. Daarom is er nu de Beat The Microbead-App, waarmee je makkelijk kan checken of een product plastic bevat.

De nieuwe app leest de ingrediëntenlijsten van de verpakking van je product en geeft zo aan welk product een van de 500 bekende soorten van microplastics bevat. Bij een rood scherm bevat je product één of meerdere soorten microplastics, bij een oranje scherm bevat het product twijfelachtige plastics en bij groen is je product compleet vrij van de plastics. Hiernaast beveelt de app je ook allerlei verschillende plastic-vrije merken aan, met het ‘Zero-Plastic Inside’-keurmerk van de PlasticSoup Foundation. 

De voordelen op een rijtje:

  • Snelle check voor microplastics in jouw verzorgingsproduct
  • Benoemt specifieke microplastics
  • Beveelt plastic-vrije merken aan

Download de app gratis via Google Play en de App Store.

Meer weten?

Deel deze tip
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin