Vlog: ook 140 euro per jaar besparen?!

Ha lezer, wat leuk dat je geïnteresseerd bent in duurzaam wonen! Bij dezen presenteer ik jullie mijn eerste vlog, waarin ik onderzoek of het de moeite waard is om mijn oude koelvriescombinatie te vervangen. En de titel verraadt het al: het was zéker de moeite waard.

In de vlog neem ik jullie mee naar Stichting Open, waar René me alles vertelt over het recyclen van oude koelkasten. Ik laat ook zien hoe je precies berekent wat jouw eigen koelkast per jaar verbruikt aan energie en wat dat kost in euro’s. Ook al ziet jouw exemplaar er nog fris en fruitig uit, het zou best eens kunnen zijn dat ‘ie stiekem veel ouder en/of onzuiniger is dan je had verwacht. Ik hoop dat jullie met me meedoen, laat me zeker weten wat jullie resultaat is!

Hoeveel verbruikt mijn koelkast?

Voor het onderzoekje heb je een energiemetertje nodig. Deze steek je tussen het stopcontact en de stekker van het apparaat waarvan je het verbruik wil meten – in dit geval je koelkast. Dit soort metertjes is in bouwmarkten, elektronicawinkels en natuurlijk webwinkels in alle soorten en maten te vinden. De prijzen variëren van ongeveer 12 euro tot een paar tientjes. Het verschil zit hem vooral in het gebruiksgemak en sommige meters hebben meer functionaliteiten. Het simpele exemplaar dat ik in de video gebruik, slingerde rond bij ons op kantoor, dus mijn tip is om zeker eerst eens even rond te vragen of je een metertje kan lenen van iemand in je omgeving.

Wat kost mijn koelkast per jaar?

Om te berekenen wat jouw verbruikskosten op jaarbasis zijn, moet je even uitvogelen welk tarief jij betaalt per kWh aan elektriciteit bij jouw energieleverancier. Deze informatie is openbaar online te vinden, maar je kan het beste even inloggen in jouw online gebruikersaccount. De energieprijzen zijn onlangs de pan uit gestegen, dus in deze tijden kan het nogal uitmaken of je een vast of variabel contract hebt.

Mijn simpele energiemeter
Milieu Centraal legt het energielabel uit

 

Welke koelkast moet ik kopen?

Nu is het tijd om te bekijken of je apparaat aan vervanging toe is. Op www.milieucentraal.nl las ik: “Een koelvriescombinatie met energielabel B gebruikt zo’n 120 kWh per jaar aan stroom, een model met label E gebruikt 230 kWh.” Je weet nu hoeveel kWh die van jou verbruikt, dus met deze informatie kan je makkelijk een snelle conclusie trekken. Is het tijd voor een nieuw exemplaar? Koop dan een energiezuinige koelkast volgens de huidige maatstaven. Sinds de geüpdatete energielabels gelden, worden koelvriescombinaties met label A, B of C (en vooruit, label D kan er ook nog mee door) als energiezuinig beschouwd. Schaf dus geen nieuwe koelkast aan met label E t/m G, want hij moet nog een tijdje mee.

Klein onderzoek, groot resultaat!

Zoals jullie in de vlog kunnen zien, stond ik behoorlijk versteld van het resultaat van mijn eigen koelkastonderzoek. Dat ik zóveel kon besparen, had ik nooit gedacht. Dit resultaat heeft mij echt het zetje gegeven dat ik nodig had; doordat ik nu meer inzicht heb in wat een ‘normaal’ verbruik is, heb een goede handvatten om een nieuw exemplaar uit te zoeken. Dat het me op jaarbasis tot zo’n 140 euro kan schelen (bij de huidige energieprijzen), geeft me een veel ontspannener gevoel bij het uitgeven van zo’n flink bedrag voor de aanschaf van een nieuwe koelkast.

Als je uiterlijk 30 juni 2022 een nieuwe, energiezuinige koelkast of vriezer aanschaft en je oude inlevert, krijg je 35 euro retour! Meer informatie op www.koelkastinruilen.nl.

Nog een paar tips

  • Koop geen grotere koelkast dan je nodig hebt; meer ruimte = meer stroomverbruik
  • Zet je koelkast op een tactische plek: niet in de zon of naast de verwarming/oven
  • Laat je overgebleven avondeten afkoelen voordat je het in de koelkast zet
  • Verzorg je koelkast goed, houd de ventilatieroosters en deurrubbertjes schoon