Duurzame sponsjes

(micro)plastic
Je kent ze vast wel: de gekleurde sponsjes met een groene schuurlaag. Deze zijn gemaakt van plastic en laten steeds kleine stukjes los. Deze microplastics belanden in het water met alle gevolgen van dien. Na een paar goede afwasbeurten zien de afwassponsjes er niet al te fris meer uit, waardoor je ze snel weggooit. Allemaal niet heel duurzaam dus! Gelukkig zijn er betere sponsjes op de markt. De meeste hiervan zijn gemaakt van cellulose en sisalvezels . Ze zijn makkelijk schoon te maken door ze in de vaatwasser te doen of te weken in kokend water. Daarnaast zijn sommige volledig composteerbaar.


Natuurlijk schoon

Merken die duurzame sponsjes verkopen zijn onder andere Sonett, Seep en Sponge. De prijs varieert tussen de €1,40 en €3 per spons. Dit is duurder dan een plastic sponsje, maar gaat veel langer mee. Zo heb je een aantal merken die duurzame afwassponsjes verkopen. De meeste gebruikte zijn van Sponges (ongeveer €3 per stuk en gemaakt van hernieuwbare plantaardige grondstoffen), Sonett (ongeveer €1,40 per stuk en gemaakt van cellulose, sisalvezels en gerecycled plastic), Seep (ongeveer €3,60 per stuk en gemaakt van cellulose houtpulp en ruwe loofah vezels) en Luffa (gemaakt van de plant, Luffa Aegyptica).

Nu kun je weer lekker aan de afwas! En trouwens, heb je al duurzaam afwasmiddel? Bekijk hier welke duurzame opties je daarvoor hebt.

De voordelen op een rijtje:

  • Geen (micro)plastics
  • Gaat langer mee dan plastic sponsjes
  • Gemaakt van natuurlijk materiaal
  • In veel gevallen volledig composteerbaar
  • Goedkoper in gebruik dan plastic afwassponsjes vanwege de langere levensduur

Meer weten?

Deel deze tip