Kindje op komst of kersverse ouder geworden? Denk dan eens aan de duurzame en wasbare luiers van Happy Naps. Ze zijn verkrijgbaar in alle maten en in verschillende kleuren en patronen. Happy Naps bestaan uit een waterdichte buitenkant, een absorberende binnenkant en een inlegvel. Het enige dat je na het dragen van de luier weggooit is het inlegvel. De andere delen kun je onbeperkt wassen. Een gemiddeld kind verbruikt ruim 7.000 luiers tot het zindelijk is dus zo bespaar je heel veel afval en geld!

Wat heb je nodig?

Hoe werkt het?
De wasbare luiers bestaan uit drie onderdelen: waterdichte buitenkant, absorberende binnenkant en een inlegvel. Het inlegvel leg je in de luiers, tegen de babybillen aan. Heeft je kindje gepoept? Dan haal je het inlegvel eruit en gooi je het weg. Zo voorkom je dus dat je ontlasting meeneemt de wasmachine in. Heeft je kindje geplast? Gooi dan de luier met inlegvel in de wasmand. De meeste ‘wegwerp ’inlegvellen zijn namelijk bestand tegen 5 a 10 keer wassen. Je hebt ook wasbare inlegvellen, deze kunnen natuurlijk veel vaker gewassen worden.

De absorberende binnenkant zorgt er voor dat de ontlasting goed wordt opgenomen. Bij de meeste wasbare luiers is deze laag gemaakt van katoen en bamboe. Deze twee natuurlijke materialen nemen vocht snel op en houden dit lang vast. De waterdichte buitenkant zorgt ervoor dat je baby geen plas- of poepspoor achterlaat.

Hoe was je Happy Naps?

Voor het eerste gebruik van de Happy Naps is het zaak dat je de inleggers alvast een paar keer wast zodat ze optimaal absorberen. Voor de luier zelf is een keer wassen voor het eerste gebruik voldoende.

Bij het verschonen van je kindje haal je het inlegvel eruit en leg je de Happy Naps in de waszak of een open emmer. Zodra je gaat wassen, haal je de inlegger uit de luier en stop je die samen met de luier in de wasmachine op een lang programma van 40 graden samen met een natte handdoek. Was de luier alleen op 60 graden als dit echt nodig is, en doe de luier NOOIT in de droger.

De voordelen van wasbare luiers op een rijtje:

  • Goedkoper dan wegwerpluiers
  • De meeste kindjes zijn sneller zindelijk
  • 2,5 keer minder CO₂-uitstoot
  • Baby’s hebben minder vaak luieruitslag (door afwezigheid van plastic in wasbare luiers)

Meer weten?

Deel deze tip