Wil je graag je woning van het gas halen, maar weet je niet goed waar te beginnen? Het vierstappenplan van ikwilgasvrij.nl wijst je de weg in het oerwoud van warmtepompen, infraroodpanelen en andere manieren van verwarmen. Ook geven ze inzicht in het zelf opwekken van energie en hoe je de verduurzaming van je woning het gunstigst kunt financieren.

In vier stappen naar een energieneutrale woning

Stap-voor-stap je huis verduurzamen, begint bij isoleren en besparen. Wat je niet verbruikt, hoef je immers ook niet op te wekken. Daarna zet je de volgende stappen:

 1. Energie besparen

  Energie besparen kan soms voor niets of tegen lage kosten en soms met maatregelen die iets meer kosten, maar vaak ook iets meer opleveren.

 2. Elektrificeren

  Met een all-electric oplossing zoals een warmtepomp of infraroodpanelen kun je vrijwel elke woning energieneutraal maken. Oók zonder vloerverwarming of extreme isolatiemaatregelen.

 3. Energie opwekken

  Wek zoveel mogelijk je eigen elektriciteit op. Lukt dat 100% en is je huis gasloos, dan ben je energieneutraal. Lukt dat niet volledig, maar koop je je elektriciteit wel groen in uit Nederland, dan ben je klimaatneutraal.

 4. Financieren

  Een huis verduurzamen of energieneutraal maken, vraagt een behoorlijke investering. Dankzij subsidies, gunstige leningen en andere regelingen kun je echter vaak je maandlasten gelijk houden.

De informatie op ikwilgasvrij.nl is zorgvuldig samengesteld door Urgenda en Thuisbaas, die al meer dan 10 jaar succesvol huizen van het gas halen. Jij kunt nu zelf je voordeel doen met hun kennis, ervaring en expertise!

De voordelen van ikwilgasvrij.nl op een rijtje:

 • uitgebreide informatie, overzichtelijk gepresenteerd
 • handvatten om met je eigen huis aan de slag te gaan
 • objectieve informatie over wat er allemaal mogelijk is
 • voorbeelden en voor- en nadelen van allerlei oplossingen
 • verhalen van mensen die hun woning verduurzaamd hebben

Meer weten?

Deel deze tip