Overzichtelijk en snel jouw elektrisch afval een plek geven. Inleveren is terugkrijgen!

Wat doe jij met je oude elektrische apparaat of spaarlamp? Repareren, verkopen, weggeven of laten recyclen? Apparaten en lampen zijn meer waard dan je denkt! Voor jezelf, anderen of het milieu. Neem een kijkje op de website van Wecycle – de enige non-profitorganisatie in Nederland die de inzameling en recycling regelt van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

Op deze website kan je gemakkelijk inleverpunten vinden waar je e-waste kan inleveren – bijvoorbeeld via de Wecycle-inleverbakken in meer dan 7.000 winkels en 600 groothandels in Nederland –  en word je aan de hand genomen bij het wegdoen van je apparaten.

Via Wecycle kan je bijvoorbeeld worden doorverwezen naar de Wecycle-websites watismijnappaatwaard.nl en watismijnlampwaard.nl om je te helpen bij het maken van je circulaire keuzes. Op deze websites staan recycle-tips en kan je locaties in de buurt vinden die jouw elektrisch afval graag zouden willen hebben. Zo kan je bijvoorbeeld met je afgedankte kleine apparaten een kinderboerderij steunen of meedoen met de jaarlijkse scholeninzamelactie. Zij ontvangen voor hun ingezamelde apparaten een mooie beloning van Wecycle; win-win dus!

Verder kun je op de Wecycle-websites ook zelf tips achterlaten en tips van anderen bekijken.

Geen tijd om ergens heen te gaan? Geen probleem, ook webshops wecyclen mee! Veel webwinkels zijn namelijk Premium Pick-up Partner van Wecycle, wat inhoudt dat zij niet alleen je pakketje bezorgen, maar ook afgedankte grote apparaten en ander e-waste meenemen bij bezorging. Je hoeft het alleen maar klaar te zetten.

Het resultaat? In 2019 heeft Wecycle dankzij consumenten en bedrijven 116 miljoen kilo e-waste ingezameld en gerecycled. Hiervan is 95% nuttig toegepast. Naast nieuwe grondstoffen heeft dit als milieuwinst ook 382.000 ton vermeden CO2-equivalenten opgeleverd. Dit komt neer op de jaarlijkse uitstoot van 131.000 benzineauto’s in Nederland!

De voordelen op een rijtje:

  • Concrete en overzichtelijke hulp bij het wegdoen van jouw e-waste
  • Snel locaties bij jou in de buurt vinden
  • Tips delen over recyclen
  • Via jouw circulaire keuzes de toekomst mooier maken

Meer weten?

Deel deze tip