Vlog: Waarmee maak ik de meeste impact?

Hallo smulpaap! Zie hier de eerste vlog van een Pan Vol Vragen. Onder deze naam ga ik op zoek naar duurzame initiatieven op het gebied van voeding. Ik houd namelijk van lekker eten en mijn vingers bij gerechten aflikken, maar hoe kan ik als consument goede keuzes maken om mijn CO2 voetafdruk te verkleinen? Vandaar luidt de eerste vraag uit de pan: Waar kan ik het meeste impact mee maken?

En aan wie kan ik dit beter vragen dan aan Babette Porcelijn. Voor haar boek Verborgen Impact berekende zij de impact van voeding en met stip bovenaan staat vlees: 

Waar zit deze impact van vlees?
De meeste impact zit in het veevoer dat veelal geëxporteerd wordt vanuit Zuid-Amerika. Zo worden er oerwouden gekapt om plaats te maken voor soja plantages, waar veevoer van gemaakt wordt. Daarnaast stoten runderen veel broeikasgassen uit met hun uitwerpselen en scheten. Hier komt veel methaan bij rij, wat een 23x sterker broeikasgas is dan CO2!

Wat is dus beter?
Het is beter om van deze soja direct producten voor consumenten te maken. 1 kilo veevoer levert namelijk uiteindelijk maar 40 gram vlees op. Overstappen op een plantaardig dieet heeft dus een grote impact!

Nog tips, Babette?
Om over te stappen naar een  plantaardige dieet kun je vleesvervangers eten, maar met linzen, bonen, noten en paddestoelen kun je ook eindeloos experimenteren! Voor meer tips kijk je natuurlijk op de Voeding pagina van Samen Sneller Duurzaam. 


Meer vlogs over duurzame initiatieven op het gebied van voeding volgen, dus like alvast ons Youtube kanaal. Smakelijk!