Waarom biologische bloembollen?

Het is bollenseizoen! En dat betekent dat als je nu bollen plant, je daar in het voorjaar de vruchten van plukt! Maar welke bollen koop je? En waarom is het zo belangrijk om biologische bloembollen te kopen? We vragen het Fien de Graaf van Kore, natuurvriendelijke bloemist in Rotterdam. En… onderaan de pagina hebben we een mooie kortingsactie voor je!

Wat zijn biologisch geteelde bloembollen?

Biologische bloembollen zijn niet bespoten met een chemisch bestrijdingsmiddel en geteeld zonder kunstmest. Gangbare bloembollen zijn dit wel. De impact die deze onnatuurlijke middelen hebben is enorm. Niet alleen voor de insecten, maar ook voor de bodem, ons drinkwater en de gezondheid van de mens.

Foto: Jeannine Rijsdijk
IMG_3926

Hoe is bij jou het biologische zaadje geplant?

“Ik werkte bij een biologische bloementeler en daar ervaarde ik het verschil tussen gangbaar en bio. De gangbare manier van bloemen telen of kweken heeft in principe niks te maken met de natuur. Bij de biologische boer werd er gekeken hoe de natuur de luizenplaag kon tegengaan, in plaats van de planten vol te spuiten met gif.
Het is een heel andere manier van kijken, je betrekt de natuur in plaats van haar onder de duim te houden”

“Ik woon in de stad en daar kon ik geen plek vinden waar biologische bloemen verkocht werden. Ik vroeg er vaak naar bij bloemisten, maar kreeg nooit een duidelijk of transparant antwoord. Dus ben ik zelf een natuurvriendelijke bloemenwinkel en studio begonnen!”

Waarom bio bloembollen?

“Omdat bloemen niet vallen onder categorie voeding zijn de regels nog minder streng. Dus wordt er heel veel gif gebruikt, vooral bij bollenteelt. Geen enkele sector gebruikt per hectare zo veel bestrijdingsmiddelen als de niet-biologische sierbollenteelt. Het effect daarvan is niet gering: het gif belandt in grond- en oppervlaktewater en is funest voor bodem- en waterleven. Daarnaast doodt het insecten en vogels en laat onderzoek zien dat omwonenden van intensief bespoten velden meer kans hebben op o.a. Parkinson. Biologische bloembollen die verkocht worden zijn over het algemeen inheemse soorten. Dit past beter in dit klimaat en bij de inheemse insecten.”

Waar vind ik biobollen!

“Gelukkig zijn er online goede biologische bloembollen te koop. Maar je kunt natuurlijk ook de bloemist in de buurt vragen of ze daar te koop zijn. Zo niet, dan vraag je of deze besteld kunnen worden.”

De belangrijkste redenen om biologische bloembollen te kopen op een rijtje

  • Je stopt geen gif in je tuin
  • Je helpt de insecten, en jouw natuurlijke bestrijdingsmiddel, om te overleven. Daarmee help je mee aan de biodiversiteit
  • Geen gif aan je eigen handen 🙂
  • Support de biologische bloembollenteelt!
  • Je zorgt ervoor dat ons (drink)water schoon blijft