Bloemen buiten zetten

Rozen zijn rood, hortensia’s zijn blauw. Hoe gezond zijn bloemen en planten eigenlijk voor jou?

We doen het bijna allemaal: onszelf en anderen eens in de zoveel tijd trakteren op een bosje bloemen. Hartstikke logisch, want bloemen zijn mooi en ruiken lekker. Maar wist je dat er voor zo’n fleurige bos een flink aantal bestrijdingsmiddelen wordt ingezet? Onder andere lelies prijken hoog op de giftige ranking. En dit gif is verre van goed voor onze gezondheid. Ook wordt het overgrote deel van de sierbloemen geteeld in verwarmde kassen en vaak getransporteerd per vliegtuig. En dat heeft impact op het klimaat. In deze blog laten we je een aantal gezonde én duurzame alternatieven zien.

Seizoensbloemen

Waar kun je op letten als je bloemen koopt? Of het lokaal geteelde bloemen uit het seizoen zijn bijvoorbeeld. Een bosje vollegrondsbloemen uit het Nederlandse veld zijn de duurzaamste keuze. Op de Hollandse Bloemenkalender van Milieu Centraal zie je welk boeket op welk moment goed scoort op de verantwoorde ladder. Aan de hand van verschillende keurmerken wordt gelet op bestrijdingsmiddelen, watergebruik en arbeidsomstandigheden.

Doe het zelf

Heb je een tuin of balkon? Zaai je eigen bloemen! Stel je voor: een bos van eigen teelt op de keukentafel: féést! Groene vingers, maar een huis zonder buiten? Niet getreurd. Op verschillende plekken in Nederland vind je pluktuinen. De naam zegt het al: in deze tuinen kun je gewapend met een emmer en schaar zelf een bos bloemen bij elkaar plukken. Een leuke zomeractiviteit én duurzaam: bonus!

Take it slow

Op de website Slowflowers vind je natuurvriendelijke telers, bloemisten en ateliers. Allemaal hebben ze één ding gemeen: ze werken met ‘slow flowers’, bloemen die in het juiste seizoen geteeld worden en vervolgens lokaal worden verspreid. Je kunt er terecht voor een duurzaam boeket, maar ook voor bloemproeverijen, kunstwerkjes en verzorgingsproducten op basis van bloemen.

Blog

Planten

Na de lange winter zijn we in de zomermaanden toe aan kleur. En dus rennen we en masse naar het tuincentrum om vervolgens thuis te komen met een stel gloednieuwe vrolijke vrienden. Maar wist je dat ook planten worden bespoten met giftige bestrijdingsmiddelen? Sprinklr verkoopt biologisch en duurzaam gekweekte planten voor binnen en buiten en bezorgt ze thuis op een moment dat het jou uitkomt. Handig!

Screenshot_20230721_123533_Instagram

Als afsluiter nog een paar snelle tips op een rijtje:

  • Biologische bloembollen bestel je hier. Zo ondersteun je biologische bollentelers!
  • Wil je het zeker weten? Vraag kwekerijen waar hun bloemen en planten vandaan komen.
  • Gebruik biologische tuinaarde van bijvoorbeeld Bio Kultura.
  • Duurzame tuin aanleggen? Via Wilde Weelde vind je natuurvriendelijke hoveniers.
  • Op de kaart van de Plantenbieb vind je locaties in Nederland en België waar je stekjes en planten kunt ruilen en/of afhalen.

Een heerlijk groene zomer gewenst!