Aardpeer, samen voor grond is een vernieuwend initiatief voor een duurzaam voedselsysteem, dat begint bij de grond – de basis van ons bestaan, ons voedsel en de manier waarop we met elkaar omgaan. Het doel van Aardpeer is om de Nederlandse landbouwtransitie te bespoedigen en zoveel mogelijk boeren en nieuwe voedselinitiatieven de kans te geven om de bodem op natuurlijke wijze te bewerken en de biodiversiteit te behouden. Hoe? Via obligaties!
Het idee van Aardpeer is even slim als logisch bedacht: grond in Nederland is schaars en vaak object van handel en speculatie. De grondprijs staat niet meer in verhouding tot wat een perceel landbouwkundig voortbrengt, waardoor boeren gedwongen worden om zoveel mogelijk opbrengst uit de grond te halen – bijvoorbeeld met behulp van chemische middelen. En dat gaat weer ten koste van de bodemvruchtbaarheid en de biodiversiteit. Aardpeer wil deze ontmoedigende spiraal doorbreken door zoveel mogelijk landbouwgrond te verwerven en het ‘vrij’ te maken, zodat het niet langer een handelsobject is! Via obligaties dus.
Vanaf januari 2021 kan iedereen obligaties kopen, van 500 euro per stuk. Met het geld van die obligaties wordt grond aangekocht, dat via een eerlijke pacht ter beschikking gesteld wordt aan natuurgedreven en sociaal verbonden boeren en voedselinitiatieven. En jij als belegger oogst naast een vast financieel rendement ook een maatschappelijk rendement door bij te dragen aan de transitie naar natuurvriendelijke landbouw. Op deze manier verkleint Aardpeer niet alleen de afstand van boer tot burger en van bodem tot bord; ze zorgen er ook voor dat wijzelf én de kinderen van onze kinderen kunnen genieten van gezonde voeding en een leefbare aarde.
Aardpeer verkoopt ook kleine stukjes grond vanaf 35 euro. Zo kun je genoeg grond kopen voor één brood, een appelboom of een mand vol groente en fruit. Super leuk om als cadeau te krijgen bijvoorbeeld!
De voordelen op een rijtje:
- Boeren helpen overstappen naar natuurvriendelijke landbouw
- Vast financieel rendement
- Meer kans voor nieuwe voedselinitiatieven