Alle goedkope bespaartips op een rijtje

Zit jij met je handen in het haar door de enorm hoge energieprijzen? Je bent niet de enige. Wij willen je graag helpen het stookseizoen door te komen.

We verzamelden een flinke hoeveelheid goedkope maatregelen waarmee je kunt voorkomen dat je energierekening flink stijgt als de temperaturen omlaag gaan.

Snelmenu

Met deze simpele en goedkope oplossingen breng je je energiekosten drastisch omlaag

1. Kies voor led-lampen

Een van de makkelijkste manieren om te besparen is om alle gloei- en halogeenlampen in huis te vervangen door led-lampen. Met 24 ledlampen bespaar je 15 jaar lang jaarlijks €50 op je energierekening. Simpele led-lampen kosten gemiddeld €5 tot €10 en zijn dus een goedkope oplossing voor in huis. LED advisor helpt je bij het vinden van de juiste led-lamp.

2. Tochtstrips

Door kieren en gaten raak je veel warmte in huis kwijt. Dit verlies kun je beperken door tochtstrips te plaatsen. Een tochtstrip kost gemiddeld €5. Plekken in huis waar veel winst te behalen valt zijn: ramen en deuren, kozijnen, brievenbus, meterkast en tussen dakplaten. Je comfort gaat omhoog en misschien kan de thermostaat zelfs een graadje lager.

Zie hiernaast een handig filmpje over hoe je dit gemakkelijk zelf aanbrengt.

3. Spaardouchekop

Een spaardouchekop scheelt energie en geld. Uit een normale douchekop stroomt gemiddeld 10 liter water per minuut en uit een spaardouchekop maar 6 liter per minuut. Gemiddeld bespaart een spaardouchekop je zo’n €60 per jaar en met de gasprijzen van 2022 misschien wel €120 euro per jaar. En dit alles zonder douchecomfort te verliezen. Een waterbesparende douchekop kost je tussen de €20 en €40 euro.

Zie ook onze tip: Niebla’s douchekop.

Lees dit artikel over of een spaardouchekop nou echt verschil maakt.

4. Doorvoerstekker

Om sluipverbruik te voorkomen kun je een doorvoerstekker of ‘standby-killer’ in het stopcontact doen. Dit is een soort tussenstekker waarmee je apparaten echt uit kunt zetten zonder de stekker uit het stopcontact te hoeven halen. Dit kan bijvoorbeeld met je koffiezetapparaat, opladers, oven met digitale klok, TV, hifi-installatie, game console of je computer. Je hebt al een doorvoerstekker voor €2,99, en je kan al snel zo’n €67 euro per jaar besparen, dus het verdient zich in no-time terug. Kijk hier welke doorvoerstekker geschikt is voor jouw apparaten.

5. Radiatorfolie

Een van de meest klimaat-effectieve producten op de markt is radiatorfolie. Deze folie plak je achter je radiatoren en zorgt ervoor dat warmte niet wegstroomt in de muur, maar juist de ruimte verwarmt. Deze folie kun je makkelijk zelf aanbrengen en is onzichtbaar achter de radiator. Voor een gemiddelde woning kost het ongeveer €20 om alle radiatoren van radiatorfolie te voorzien.

Bekijk ook onze tip: Tonzon radiatorfolie.

Houd er ook rekening mee dat er geen meubels direct voor je radiatoren staan: dit kan de warme lucht blokkeren om vrij door de ruimte te stromen.

Verder bestaat er ook buisisolatie voor je verwarmingsbuizen, dit kost gemiddeld maar €5. Je haalt ze bij je lokale bouwmarkt of bestelt ze bijvoorbeeld hier.

6. Douchetimer

Een douchetimer is een handig middel om je douchetijd en waterverbruik te verminderen. Een douchewekker kost je gemiddeld een tientje en verdient zichzelf snel terug door de energiekosten die je bespaart.

Radar publiceerde een handig artikel over hoeveel je nu echt bespaart als je korter doucht.

7. Ecostoof of hooimadam

Een hooimadam of ecostoof is een warmtezak voor pannen. Je brengt bijvoorbeeld water aan de kook met rijst, en zodra het water kookt haal je de pan van het vuur en doet hem in een warmtezak. De rijst gaart in de warmtezak verder dus heb je minder gas nodig. Deze manier van koken is heel ouderwets, maar wel super efficiënt! Je kunt er ook stoofpotjes en soepen mee maken. Een ecostoof kost in de winkel rond de €50. Je kunt er ook prima zelf één maken van bijvoorbeeld een oud dekbed.

Bron: hooimadam.com

Zie hier waar je een hooimadam of een ecostoof kan kopen. En zie hier hoe je je eigen hooimadam maakt.

8. Raamisolatie

Heb je enkelglas en geen budget voor dubbelglas? Kijk dan eens naar raamfolie of noppenfolie voor je ramen. Enkel glas met isolerende raamfolie functioneert als dubbelglas. Je hebt hier geen dure verbouwing of monteur voor nodig, want je kan de folie gemakkelijk zelf aanbrengen. Isolerende raamfolie kost rond de €15 en kun je hier gemakkelijk bestellen.

Zie hierboven een filmpje over hoe je de isolerende raamfolie aanbrengt.

Heb je een kleiner budget? Dan kun je ook overwegen om noppenfolie voor je ramen te plakken. Dit kost minder per vierkante meter en heeft hetzelfde effect, maar oogt minder mooi door de bubbels die erin zitten. Dit materiaal heb je misschien nog liggen, en anders kun je het bij bouwmarkten of bijvoorbeeld Blokker of Action halen.

Bekijk ook onze lijst met gratis tips om energie te besparen.

Wil je weten hoe je in het algemeen minder fossiele brandstoffen kan gebruiken zoals olie en gas? Kijk dan op onze site Tegengas nu!

Je hele huis verduurzamen

Heb je een groter budget beschikbaar en wil je je hele huis goed aanpakken en aardgasvrij en energieneutraal maken? Ga dan naar ikwilgasvrij.nl: expertisecentrum duurzaam wonen.