Zit jij met je handen in het haar door de enorm hoge energieprijzen? Je bent niet de enige. Wij willen je graag helpen het stookseizoen door te komen.
We verzamelden een flinke hoeveelheid gratis maatregelen waarmee je kunt voorkomen dat je energierekening flink stijgt als de temperaturen omlaag gaan.
Snelmenu
Met deze gratis tips breng jij je energieverbruik direct omlaag
1. Zet je cv-ketel op 60°C
De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80°C, maar werken efficiënter op 60°C. Deze snelle besparing scheelt veel gas, dus CO₂. Zonder verlies van comfort en zonder risico op een koude douche. Zet je ketel heel eenvoudig op 60 met de handige filmpjes op zetmop60.nl.
2. Bespaar warm water
Meer dan 20% van het gasverbruik gebruik je voor het maken van warm water voor o.a. douchen en de keuken. Door korter te douchen kun je dus veel besparen. Als een gemiddeld huishouden 5 minuten doucht i.p.v. 9 minuten, scheelt dat op jaarbasis zo’n €70. Je kan zelf een timer op je telefoon zetten voor 5 minuten of gebruik maken van een douche zandloper.
Een alternatief is om jezelf met een washandje te wassen in plaats van onder de douche te gaan. Of ga nog een stap verder en kies voor koud of lauw douchen, dan hoef je daarna de verwarming ook niet meer aan te zetten want dan krijg je het vanzelf warm.
Schoonmaken en dweilen kun je ook met koud water doen in plaats van warm water. In een artikel van VT Wonen lees je waarom dit naast energiebesparend ook nog eens schoner is.
3. Verwarm jezelf, niet de hele ruimte
Zet de verwarming en verlichting alleen aan in ruimtes die je actief gebruikt en zet als je je woonruimte verlaat alle lampen uit en de verwarming lager. Houd de deur dicht van de ruimte die je verwarmt.
Bedrijven en ondernemingen kunnen op lichtuitdeurdicht.nl kijken voor bespaartips.
Ook is het vaak niet nodig om de verwarming aan te zetten je slaapkamer. Een frisse kamer is goed voor de nachtrust en het is een gemakkelijke manier om geld te besparen. Kies tijdens een koude avond of nacht eerder voor een kruik of een elektrisch dekentje en niet voor de verwarming.
Werk of studeer je thuis? Ga dan eens een dagje werken of leren in een bibliotheek, café of andere openbare ruimte. Zo kun je thuis de verwarming uitlaten.
4. Was op lagere temperaturen en laat de droger uit
Was alleen met een volle trommel en niet heter dan nodig. Door op 30°C te wassen bespaar je al snel de helft vergeleken met wassen op 40°C.
Lees hier meer over zuinig wassen
Wasdrogers zijn grote energieslurpers. Gebruik deze dus zo min mogelijk. Doe alleen het noodzakelijke in de droger en hang de rest aan de waslijn.
Heb je een enorme hekel aan harde handdoeken? Laat je handdoeken dan eerst op een rekje half droog worden en doe ‘m pas daarna in de droger. Een andere slimme tip is om een droge handdoek in de droger erbij te doen: dat verkort de droogtijd en bespaart dus energie.
5. Ga slim om met je apparaten
Sommige apparaten zoals wasmachines, drogers, televisies en computers gebruiken ook energie terwijl ze op stand-by of ‘uit’ staan. Dit heet sluipverbruik. Kies altijd voor het uitzetten met de uitknop in plaats van stand-by. Gebruik je apparaten langere tijd niet, trek dan de stekker eruit of zet er een stekkerdoos met aan/uit schakelaar tussen (zoek op doorvoerstekker of standby-killer).
Meer tips van Milieu Centraal om sluipgebruik te voorkomen.
En:
- Gebruik altijd de ecostand van apparaten zoals vaatwasser of wasmachine
- Zet de internetrouter ’s nachts uit of wanneer je niet thuis bent
- Let op dat je de stekker uit de oplader van bijvoorbeeld je telefoon of je elektrische tandenborstel haalt
- Gebruik een bezem i.p.v. de stofzuiger, daar krijg je het ook lekker warm van!
6. Ontlucht je radiatoren
Als er lucht in je radiatoren zit, kan er minder warm water doorheen stromen. Door je minimaal eens per jaar je radiatoren te ontluchten worden ze sneller en beter warm. Ook voorkom je dat de leidingen tikkende geluiden gaan maken door de luchtbellen. Je kan dit gemakkelijk zelf doen zonder monteur! Bekijk de instructievideo hiernaast.
7. Check bij je energieleverancier of je piek- en daluren hebt
In Nederland gebruiken energieleveranciers piek- en daluren om de kosten te berekenen voor het energieverbruik. Dit kan alleen bij mensen met een dubbele meter. Je betaalt met een dubbele meter ook het dubbeltarief. Heb je maar één meter, dan betaal je enkeltarief en wordt er geen rekening gehouden met verbruik in piek- en daluren.
Heb je inderdaad piek- en daluren? Doe dan je energieverbruikende klussen zoveel mogelijk tijdens daluren, zoals de was doen en de vaatwasser laten draaien. Bij Pricewise vind je meer informatie over enkele en dubbele meters.
8. Kook bewust
Door slim te koken kun je energie besparen. Kook bijvoorbeeld je eitje met je aardappelen mee, maak eenpansgerechten, of kook voor meerdere dagen en vries je eten in. Ook kun je kookvocht hergebruiken in bijvoorbeeld een kruik. Verder kun je ook ’s ochtends voor de hele dag koffie zetten of water koken, dit doe je dan in een thermoskan voor de rest van de dag. Zo kun je het koffiezetapparaat en de waterkoker uit het stopcontact laten. Tot slot kun je met je familie, buren of vrienden eten om zo samen energie te besparen, en het is ook nog eens heel gezellig!
9. Hergebruik oud textiel
Heb je nog oud textiel liggen, zoals gordijnen, dekens of een vloerkleed? Mooi! Hang oude gordijnen voor het trapgat of de voordeur: zo houd je de kou buiten. Ook kun je met een groot vloerkleed je vloer isoleren en verlies je daar geen warmte door. Verder is het belangrijk om je voeten warm te houden. Je verliest veel warmte door je voeten, dus sokken en sloffen aan!