De moderne hooikist

Vroeger gebruikten veel mensen een hooikist voor het garen van voedsel, omdat deze flink veel brandstof bespaarde. Toen was de hooikist echt nog een houten kist gevuld met hooi waarin meerdere pannen pasten. De hooikist is verdwenen toen het gas werd geïntroduceerd in Nederland, maar nu is er een moderne variant: de Ecostoof. In zo’n Ecostoof kun je gerechten laten garen zonder daarvoor gas of elektriciteit te gebruiken. 

Hoe werkt dat dan? 

Je kookt je eten enkele minuten, zet vervolgens je pan in de Ecostoof en trekt het koord strak aan waardoor de warmte vastgehouden wordt en het eten op lagere temperatuur verder gaart. De Ecostoof maakt koken dus erg makkelijk, want eenmaal in de Ecostoof hoef je niet meer bezig te zijn met de bereiding. In vergelijking met de oude hooikist is de Ecostoof bovendien een stuk handzamer: hij is erg licht en ook nog eens leuk voor op tafel. 

Besparing

Daarnaast kun je bij regelmatig gebruik tot 1/3 van de energie die je gebruikt met koken besparen. Daardoor kun je de kosten van de Ecostoof in 2-3 jaar terugverdienen en bespaar je CO2. Kortom, een Ecostoof maakt je leven makkelijker en de wereld schoner.

De voordelen op een rijtje:

  • Energiebesparing, waardoor je binnen 2-3 jaar de aanschafkosten terugverdient
  • Besparing van CO2
  • Gelijkmatig garen van voedsel op lage temperatuur zonder omkijken

Meer weten?

ecostoof duurzaam garen
Deel deze tip