Into the Great Wide Open

Op weg naar een circulair en klimaatneutraal festival

Into The Great Wide Open streeft ernaar uiteindelijk een volledig klimaatneutraal en circulair festival te worden. Vooral om de bredere circulaire transitie in Nederland en de rest van de wereld te helpen aanjagen.

Duurzaam reisconcept

Een van de grootste bijdragen zal geleverd moeten worden door een nieuw, duurzaam reisconcept: De Goede Reis. Hiermee zal Into The Great Wide Open  in één keer de complete fossiele CO2 uitstoot van alle bezoekers reizen fossielvrij kunnen maken. Om dit in context te plaatsen, dat gaat om 50-65% van de totale fossiele CO2-voetafdruk van het festival. In 2019 werd het festival uitgeroepen tot Fossielvrije Zone uitgeroepen. Dat wil zeggen: op, rond en naar het terrein zijn de fossiele brandstoffen in de ban gedaan.

Zeilschepen en duurzame kerosine

Een deel van de voorraden kwam, net als voorgaande jaren, per zeilschip naar het eiland door de schippers van Men Who Sail. Niet alleen voedsel en dranken raakten door hen aan wal, maar ook culturele ingrediënten kwamen mee, zoals de band Personal Trainer en diverse kunstwerken. Dit jaar werd tevens door Into The Great Wide Open de eerste artiest CO2-neutraal op duurzame kerosine van SkyNRG ingevlogen. De Russische artiest KATE NV vloog hiermee heen en terug vanuit Moskou.

De voordelen op een rijtje:

  • Festival sinds 2019 uitgeroepen als fossielvrije zone
  • Organische festival reststroom gaat naar reguliere afvalverwerkers 
  • Kennisdelen over duurzaamheid met festivalgangers
  • Op naar de volgende stap richting klimaatneutraal en circulair

Foto : Camila Wijnmaalen

Meer weten?

into the great wide open duurzaam
Deel deze tip