Levensecht in beeld

Suseela Gorter heeft een echt duurzame kerstboom ontworpen: de Tiny Tree. Omdat haar kerstbomen weinig ruimte innemen en je ecologische voetafdruk een stuk lager of zelfs ‘Tiny’ wordt, doopte de ontwerpster haar duurzame kerstbomen om tot Tiny Trees. Het is een levensechte en haarscherpe foto van een kerstboom, gedrukt op duurzame stof. Een kerstboomwandkleed, waarop je zelf – net als bij een wegwerpkerstboom – de LED-kerstlichtjes aanbrengt!

Duurzame investering

Toegegeven, de prijs voor deze boom is wat hoger dan voor een echte kerstboom, maar het is een duurzame investering. De hoge productiekosten vloeien voort uit een bewuste keuze voor productie in Nederland, in tegenstelling tot bijna alle kerstdecoratie, die vanuit Azië in grote containers naar Europa gevlogen of gevaren wordt met alle CO₂-en stikstofuitstoot tot gevolg. Bovendien gaat de Tiny Tree een leven lang mee, van studentenkamer tot bejaardenhuis. Een investering die je op meerdere fronten dus snel hebt ’terugverdiend’.

Klimaatimpact

Milieu Centraal berekende dat de klimaatimpact van een kerstboom (productie, transport en wegdoen na 3 weken) gelijk staat aan 25 kilometer autorijden. Een ‘echte’ boom veroorzaakt bij het proces van kweken, transporteren en uiteindelijk verbranden circa 3 kilo CO₂-uitstoot, bij een plastic boom is dat 48 kilo.

De voordelen van Tiny Tree op een rijtje:

  • De (bescheiden) milieu-impact van je Tiny Tree wordt gecompenseerd door aanplant van nieuwe bomen
  • Bespaar jaarlijks 3 kilo CO₂-uitstoot in vergelijking met een ‘echte’ kerstboom
  • Bespaar 48 kilo CO₂-uitstoot ten opzichte van een plastic boom
  • Draag indirect bij aan een biodiverser Nederland door de veelal met gif bespoten monocultuur te ontmoedigen

Meer weten?

Tiny tree duurzame kerstboom
Deel deze tip