Geredde granola en bier van bammetjes

Eenderde van alle voedselproductie wereldwijd haalt ons bord niet. Dat kan anders. Om nog meer eten te redden, is food rescue restaurant Instock het experiment aangegaan om van reststromen bier en granola te maken. Met een wel heel lekker resultaat: Bammetjes Bier, Pieper Bier en Let’s Make Cereal Impact!

Van alle voedselproducten wordt in Nederland – na zuivel – brood het meest verspild. Maar liefst 380 miljoen kilo brood wordt jaarlijks weggegooid. Tegelijkertijd wordt minstens 340 miljoen kilo aardappels jaarlijks verspild vanwege overproductie, te hoge kwaliteitseisen of schoonheidsfoutjes.  Enorme getallen, die Instock niet ongeroerd lieten. Zij hebben zich op deze reststromen gestort en er iets heerlijks van gebrouwen: Pieper en Bammetjes Bier! Pieper Bier wordt gemaakt van geredde aardappelen en smaakt als een Pale Ale. De verschillende soorten gered brood gaan in het Bammetjes Bier, een Witbier. Uiteindelijk red je met één biertje bijna twee boterhammen.

Bij het brouwen van Instock Bier kwamen ze erachter dat er een restant overblijft: bierbostel. Zonde om weg te gooien, want ook dit moutrestant is ontzettend voedzaam. Daarom maakt Instock, naast het speciaalbier, nu ook geredde granola, in de varianten ‘honing, amandel & kaneel’ en ‘kokos, chocolade & noten’.

De voordelen op een rijtje:

  • Uniek bier en granola, gemaakt uit voedselreststromen
  • Lokaal geproduceerd, in samenwerking met Brouwerij Troost
  • Helpt mee voedselverspilling tegen te gaan
  • Ook leuk als cadeaupakket!

Meer weten?

Deel deze tip