Oesterzwammen kweken op koffiedik

De impact van de vleesproductie voor menselijke consumptie is enorm. Als je alleen al kijkt naar de watervoetafdruk, kost één kilo rundvlees al meer dan 15.000 liter water. Ook andere problemen zoals watervervuiling, landgebruik, ontbossing en klimaatverandering worden toegeschreven aan de productie van dierlijke eiwitten. Door meer plantaardige eiwitten te eten, kan er een duurzamere samenleving worden gecreëerd. En daar doet Rotterzwam graag aan mee! Rotterzwam kweekt oesterzwammen op afgedankt koffiedik en leert dit ook aan anderen: zo organiseren ze trainingen voor het opzetten van een eigen kwekerij en hebben ze een webshop met oesterzwam-growkits voor de thuis-doeners!

Oesterzwammen zijn volgens Rotterzwam een geweldig alternatief voor vlees en groeien uitstekend op koffiedik, een universele schimmelbodem. Oesterzwammen zijn heerlijke paddenstoelen: ze zijn lekker stevig, bevatten veel plantaardige eiwitten en hebben een volle smaak. Het enige wat je nodig hebt om ze te maken is een growkit, koffiedik en een beetje geduld!

De growkit zelf is nadrukkelijk geen wegwerpproduct. Hij wordt in Rotterdam zorgvuldig in elkaar gezet door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hij is gemaakt van restpartijen plastic emmers die anders vernietigd worden en heeft een wrap van gerecycleerd karton. 

De voordelen op een rijtje:

  • Zet jouw koffiedik om in heerlijke, verse oesterzwammen
  • Uitstekend alternatief op vlees
  • Upcycle je eigen afval
  • Ook leuk als duurzaam cadeau!

Meer weten?

Deel deze tip