Duurzame kleding: hoe, wat, waar?

Bij duurzamer leven denken we al snel dat we de grootste impact maken door minder te vliegen of geen vlees meer te eten. Maar Babette Porcelijn laat in De Verborgen Impact zien dat onze spullen de grootste bron van uitstoot zijn.

Consumptiemaatschappij

Niet gek, want overal waar je kijkt word je overspoeld door reclames voor de nieuwste gadgets, kleding en hebbedingen. En dat terwijl onze (kleding)kasten toch al vaak uitpuilen met kleren en spullen die we niet of nauwelijks aanraken. Een van de makkelijkste en goedkoopste manieren om jouw voetafdruk te verkleinen is natuurlijk minderen: alleen nog maar iets kopen wat je écht nodig hebt of wat je heel graag wilt hebben. Minder impulsaankopen en ook kritisch kijken naar wat je hebt: dat 10e shirt dat nét een tikje anders is heb je misschien toch niet nodig. Maar als je dan toch graag iets ‘nieuws’ wilt aanschaffen, waar kun je dan het beste terecht? In deze blog zet ik mijn favoriete tips voor je op een rijtje.

Kettingkledingruil

Sinds een paar maanden doe ik mee aan een Kettingkledingruil in mijn buurt in Amsterdam en ik zou het iedereen aanraden. Hoe werkt het? Per woonplaats vormt een tiental adressen een logische route; een ketting waarin jij een schakel kan worden. Een aantal tassen met kleding rouleert op de route. Komt er een tas bij je langs? Pak daar wat leuks uit en stop er wat moois in terug. Daarna breng je de tas weer naar het volgende adres in de ketting. Al meer dan 250 kettingen met naar schatting zo’n 8000 ruilers doen mee! Kijk hier om te checken of er in jouw woonplaats al een ketting bestaat. Staat je stad of dorp er (nog) niet tussen? Start dan een nieuwe ketting bij jou in de buurt. Benieuwd wat er gemiddeld in z’n tas zit? Bekijk dan mijn video op het YouTube-account van SamenSnellerDuurzaam!

Online apps

Het online aanbod van tweedehandskleding is gigantisch. Vinted is inmiddels redelijk bekend bij het grote publiek, maar wist je dat er nog veel meer leuke apps zijn, zoals Comn Clothing en Depop! Mijn laatste aankoop was een paar nieuwe Reeboksneakers voor 14 euro! Dankzij de kopersbescherming kun je veilig je aankoop doen en in mijn ervaring worden de pakketjes altijd vrij snel verstuurd. Kijk binnenkort naar mijn video op Youtube voor een paar tips die het vinden van verborgen parels op Vinted nóg makkelijker maken!

De ‘gewone’ tweedehandswinkel

‘Thriften’ is hot! En daarvoor hoef je echt niet naar de verhipte en duurdere tweedehandswinkels zoals de Episode en de Kiloshop (al zijn ze wel leuk om een keer een kijkje te nemen). Ga eens naar de Noppes of de Rataplan bij jou in de buurt en je zult verbaasd zijn over wat je er vindt en tegen welke prijzen. 

Lena Library

Soms heb je een speciale gelegenheid die vraagt om een outfit die net even wat specialer is dan wat je normaal gesproken aan doet. Een gala, of een bruiloft bijvoorbeeld. Maar hoe zonde is het als je een nieuwe jurk koopt die je vervolgens weer twee jaar niet aan hebt? Voor dat soort gelegenheden ben ik groot fan van Lena Library. Bij Lena the fashion library kun je kleding lenen én kopen (als je er toch geen afstand van kunt doen) uit een hoogwaardige collectie van opkomende designers, duurzame labels en vintage items. 

Repareren

Gaatje in je shirt? Slijtageplekken? Wees creatief en gooi je afgedragen kleding niet meteen weg! Van een lange jeans kun je bijvoorbeeld shorts maken als er gaten in de pijpen zitten en de naaimachine is je beste vriend. Wie dit ook helemaal omarmd hebben zijn de bedenkers van Mud Jeans. Elke MUD-Jeans wordt namelijk na gebruik gerecycled en zo voorkomen ze dat deze duurzame grondstof op de afvalhoop belandt. Je kunt hier bovendien spijkerbroeken leasen (ja, echt!) en je kunt de jeans gratis laten repareren in het geval van slijtage. Ook Nudie Jeans biedt levenslange gratis reparatie van hun spijkerbroeken aan, die ook nog eens van 100% biologisch katoen gemaakt zijn. 

Duurzaam ondergoed?

Tweedehands is eigenlijk altijd beter dan iets nieuws, hoe duurzaam en circulair het product ook geproduceerd is. Ik moet zelf alleen wel toegeven dat het idee van tweedehands ondergoed mij ook niet heel warm maakt. Maar als ik dan nieuw ondergoed koop, dan wel liever zo circulair mogelijk. Daar kan Savara Intimates een handje bij helpen: de productie van hun lingerie vindt plaats in Europa, met speciale aandacht voor minimal waste. Alle materialen die Savara Intimates gebruikt, zijn eco-friendly of upcycled. Het verpakkingsmateriaal is van Nederlandse bodem, plastic-vrij en gerecycled.

Hopelijk heb je iets aan deze tips, en schroom vooral niet om ons te mailen als je denkt dat er echt nog een tip aan deze blog moet worden toegevoegd!